Raw milk cheese: case studies with agroindustries and sanitary surveillance in the Department of Sarthe, France

Thaís Benincá, Voltaire Sant'Anna, Marcia dos Santos Ramos Berreta, Frédéric Fortunel

Abstract


The production of artisanal cheeses, especially those made with raw milk, still remains a problem worldwide. The analysis and understanding of the production and market functioning of these products in countries where they are traditional can be an important tool for the reproduction of know-how in other cultures. Thus, the present work proposed to evaluate the perception of cheese producers and veterinary technicians through interviews in Le Mans, in the Department of Sarthe, France, according to the social and sanitary aspects in relation to the production and commercialization of this product. Cheese production seems to occur by market opportunity and informality does not seem to be a recurring fact. The results show that cheese safety is directly related to Good Milking and Manufacturing Practices, despite non-conformities in the facilities. Producers' responsibility for the production process, together with technical training, is indicated as a decisive factor for the quality of the final product. The results also showed that public policies to support family farming in cheese factories in France, the awareness of producers and the valorization of rural areas can be decisive factors for the low contamination of raw milk cheese manufactured in the studied region.


Keywords


sanitary control; quality; perception of producers; artisanal cheese.

References


BRASIL. Decreto nº 9.918 de 18 de julho de 2019. Regulamenta o art. 10-A da Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, que dispõe sobre o processo de fiscalização de produtos alimentícios de origem animal produzidos de forma artesanal. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, n. 138, p. 04, 19 jul. 2019a.

BRASIL. Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989. Dispõe sobre inspeção sanitária e industrial dos produtos de origem animal, e dá outras providências. Diário Oficial da República Federativa do Brasil: seção 1, Brasília, DF, n. 224, p. 21.529, 24 nov. 1989.

BRASIL. Lei nº 13.680, de 14 de junho de 2018. Altera a Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, para dispor sobre o processo de fiscalização de produtos alimentícios de origem animal produzidos de forma artesanal. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, n. 114, p. 02, 15 jun. 2018.

BRASIL. Lei nº 13.860, de 18 de julho de 2019. Dispõe sobre a elaboração e a comercialização de queijos artesanais e dá outras providências. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, n. 138, p. 01, 19 jul. 2019b.

BRASIL. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Portaria nº 368, de 4 de setembro de 1997. Regulamento técnico sobre as condições higiênico-sanitárias e de boas práticas de elaboração para estabelecimentos elaboradores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil: seção 1, Brasília, DF, n. 172, p. 19.697, 8 set. 1997.

BRASIL. Ministério da Agricultura, do Abastecimento e da Reforma Agrária. Portaria nº 146, de 7 de março de 1996. Aprova os Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade dos Produtos Lácteos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil: seção 1, Brasília, DF, n. 48, p. 3.977, 11 mar. 1996.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 30, de 7 de agosto de 2013. Estabelece critérios adicionais para elaboração de Queijos Artesanais. Diário Oficial da República Federativa do Brasil: seção 1, Brasília, DF, n. 152, p. 19, 8 nov. 2013.

CANTO, N. R. Eco inovação na gestão sustentável da cadeia de suprimentos: um estudo no setor de alimentos. 2016. 143 f. Dissertação (Mestrado em Administração) – Escola de Administração, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2016.

CRUZ, F. T.; MENASCHE, R. Tradition and diversity jeopardised by food safety regulations? The Serrano Cheese case, Campos de Cima da Serra region, Brazil. Food Policy, v. 45, p. 116-124, 2014. DOI: 10.1016/j.foodpol.2013.04.014

DALTOÉ, V. C. B. et al. Caracterização da produção artesanal de queijo Colonial na região do Vale do Taquari. Revista Eletrônica Científica da UERGS, v. 3, n. 4, p. 732-742, 2017. DOI: 10.21674/2448-0479.34.732-742

FAVA, L. W. et al. Características de queijos artesanais tipo Colonial comercializados em uma feira agropecuária. Acta Scientiae Veterinariae, v. 40, n. 4, pub. 1084, 2012.

FRANÇA. Ministère de l'Agriculture. Norme AGRG0601032A. Arrêté du 8 juin 2006. Relatif à l'agrément sanitaire des établissements mettant sur le marché des produits d'origine animale ou des denrées contenant des produits d'origine animale. Journal officiel "Lois et Décrets", Paris, n 182, 8 août 2006.

FRANÇA. CHAMBRE RÉGIONALE D'AGRICULTURE D'AUVERGNE-RHÔNE-ALPES. Devenir Agriculteur. Se former pour devenir agriculteur. [2019?]. Disponível em: https://www.deveniragriculteur.fr/decouvrir-les-metiers/ Acesso em: 4 mar. 2020.

FRANCOIS, M.; SYLVANDER, B.; HOSSENLOP, J. Typicité et mode de production: une typicité fermière? In: EUROPEAN ASSOCIATION OF AGRICULTURAL ECONOMISTS SEMINAR, 67.,1999, Le Mans. Anais eletrônicos [...]. Le Mans: EAAE, 1999.

GATIEN-TOURNAT, A.; FORTUNEL, F.; NOËL, J. Qualité et proximité dans l'approvisionnement de la restauration collective em Sarthe (France): jeux d'acteurs entre volontés et réalités territoriales. Annales de Géographie, n. 712, p. 666-691, 2016. DOI: 10.3917/ag.712.0666

GODOY, A. S. Pesquisa qualitativa: tipos fundamentais. Revista de Administração de Empresas, v. 35, n. 3, p. 20-29, 1995. DOI: 10.1590/S0034-75901995000300004

MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. M. Metodologia qualitativa e quantitativa. In: MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. M. Metodologia Científica. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2007. cap. 8, p. 269-288.

MENEZES, S. S. M. Queijo de Coalho: tradição cultural e estratégia de reprodução social na região nordeste. Revista de Geografia UFPE, v. 28, n. 1, p. 40-56, 2011.

OMBARAK, R. A. et al. Prevalence and pathogenic potential of Escherichia coli isolates from raw milk and raw milk cheese in Egypt. International Journal of Food Microbiology, v. 221, p. 69-76, 2016. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.01.009

PINTO, M. S. et al. Segurança alimentar do queijo minas artesanal do Serro, Minas Gerais, em função da adoção de boas práticas de fabricação. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 39, n. 4, p. 342-347, 2009.

PRETTO, A. N.; SANT'ANNA, V. Serrano cheese: a cultural, quality and legal view. Vigilância Sanitária em Debate, v. 5, n. 4, p. 81-87, 2017. DOI:10.22239/2317-269X.00886

ROLDAN, B. B.; REVILLION, J. P. P. Convenções de qualidade em queijos artesanais no Brasil, Espanha e Itália. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 74, n. 2, p. 108-122, 2019. DOI:10.14295/2238-6416.v74i2.730

UNIÃO EUROPEIA. Regulamento (CE) nº 178/2002 do Parlamento Europeu e do Conselho, de 28 de janeiro de 2002. Determina os princípios e normas gerais da legislação alimentar, cria a Autoridade Europeia para a Segurança dos Alimentos e estabelece procedimentos em matéria de segurança dos gêneros alimentícios. Jornal Oficial das Comunidades Europeias, Bruxelas, L31, p. 1-24, 1 fev. 2002. Disponível em: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&from=FR Acesso em: 31 mar. 2020.

UNIÃO EUROPEIA. Regulamento (CE) nº 2073/2005 da Comissão, de 15 de novembro de 2005. Relativo aos critérios microbiológicos aplicáveis aos gêneros alimentícios. Jornal Oficial da União Europeia, Bruxelas, L338, p. 1-26, 22 dez. 2005. Disponível em: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PT/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005R2073&from=PT Acesso em: 31 mar. 2020.

YOON, Y.; LEE, S.; CHOI, K. H. Microbial benefits and risks of raw milk cheese. Food Control, v. 63, p. 201-215, 2016. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.11.013




DOI: https://doi.org/10.14295/2238-6416.v75i3.812

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional.